Orange vin

En webbplats om orange naturvin

Meny
  • Hem
  • Systembolaget
  • Vinlådor
  • Orange Vin
  • Vinbloggen
  • Vinpoddar
  • Vinländer
  • Kontakt
Meny
Hängande klasar med gröna vindruvor

Jordmånen

Publicerad den 2020-10-262020-11-21 av orangevin.se

Orange naturvin

Jordmånen importerar viner som görs av vinmakare som värnar om vår moder jord, utan tillsatser eller manipulation. Viner som är goda, levande och överraskar, vin så som det ska vara och så som det har gjorts sedan urminnes tider. Jordmånen har ett stort utbud både av enskilda naturviner och vinlådor med orangea viner.

Vinlådor med orange viner på Systembolaget

  • Jordmånens Orange Naturvinlåda Franco Terpin, beställningsnummer 77535
  • Jordmånens Orange Naturvinlåda Frankrike, Alsace, beställningsnummer 78314

Orange vin för privatimport

  • MONS RONI CANNITUM 2018, 70% Verdeca, 20% Malvasia, 10% Moscatello Selvatico  6-9 dagars maceration med skalen, Malvasian ger en lite söt doft, lätt och torr men smaken är örtig och för tankarna till de vilda växter som växer fritt i vingården
  • MELECH 2018, 100% Greco, Malvasia Puglia 7-9 dagars maceration, smaken får mig att tänka lite på saffran, mandel och körsbär, fast ingen sötma.
  • SIALIS PINOT GRIGIO IGT 2015, 100% Pinot Grigio 8 dagars maceration sedan lagring i ståltank 1 år, 2 år på gamla fat, 3 år i flaska. Fruktig och något kärv smak. Kommer nog bli ännu godare om något år.
  • TOUT TERRIBLEMENT Macération 2018, 100% Gewurztraminer 15 dagars maceration med skalen sedan ståltank. Torr och djup smak, mer söt i doften än smaken, väldigt aromatisk, smak av blomsterhonung. Som att dricka rosens nektar.
  • TOUT TERRIBLEMENT Macération 2018, 100% Gewurztraminer 15 dagars maceration med skalen sedan ståltank. Torr och djup smak, mer söt i doften än smaken, väldigt aromatisk, smak av blomsterhonung. Som att dricka rosens nektar.
  • FLEURS 2018 Macération 2018, 100% Pinot Gris 15 dagars maceration med skalen sedan ståltank. Torr, viss beska, röd frukt
  • CHEMIN DU RIMLEN Macération 2019, 40% Gewurztraminer, 60% Pinot Gris  12 dagars maceration med skalen sedan gamla större fat. Söt doft från Gewurztraminer men Pinot Gris håller sötman tillbaka på ett postivt sätt med sin lite kärva smak.
  • FATALITÀ 2015 Malvasia Puglia 9 dagars maceration, väldigt aromatisk malvasia med kraftig fatkaraktär åt det rökiga hållet
  • RIBOLLA GIALLA IGT 2011 Ribolla Gialla 8 dagars maceration, 1 år på ståltank, 1 år på gamla fat, 7 år på flaska och är ändå en väldigt pigg Ribolla med hög syra.
  • JAKOT IGT 2012 Friulano 8 dagars maceration, 1 år på ståltank, 1 år på gamla fat, 6 år på flaska. Len och mjuk i smaken, lite lätt dillig.
  • SAUVIGNON IGT 2012 Sauvignon 8 dagars maceration, 1 år på ståltank, 1 år på gamla fat, 6 år på flaska. Sauvignon borde alltid macereras om den blir så här fantastiskt god.
  • CHARDONNAY IGT 2012 Chardonnay 8 dagars maceration, 1 år på ståltank, 1 år på gamla fat, 6 år på flaska. Mogen och en förnimmelse av portvin i smaken. Denna gör sig fint i lite varmare temperatur som 14-15c.
  • CICALECCIO 2018 100% Fiano Puglia 7 dagars maceration med skalen, men väldigt lätt och viss sälta.

Är du intresserad av att beställa något an vinerna ovan så gå till Jordmånens webbplats för mer information om hur privatimporten fungerar,

Relaterade inlägg
Snårestad Vingård
Svensk vinodling

Snårestad Vingård ligger utanför Ystad och producerar två orange-viner som innehar namnen Orange och Brandgul.

Beställa vin på nätet – så fungerar det
vin-e-handel

Att beställa vin på nätet har blivit allt mer populärt i Sverige. Det är bekvämt, ofta prisvärt och ger tillgång
Läs mer

Tags:

Annons – Vinprovning

Letar du efter en unik upplevelse som kombinerar kunskap och njutning? Boka en vinprovning där arrangörernas professionella sommelierer guidar dig genom provningen. Oavsett om du är en erfaren vinkännare eller nybörjare, kommer du att få med dig nya insikter och oförglömliga smakupplevelser. Boka en vinprovning

Om oss

Orangevin.se varken importerar eller säljer viner utan är enbart en oberoende webbplats som samlar information om orange vin. Kontakta oss gärna om du har några frågor. Orangevin.se är bloggen för dig som vill fördjupa dig i den spännande världen av orangevin. Här hittar du allt från grundläggande guider om hur orangevin tillverkas till djupgående reportage om småskaliga producenter och deras unika metoder. Bloggen riktar sig både till nybörjare och erfarna vinälskare som vill utforska denna fascinerande vintradition. På Orangevin.se kan du läsa om vinernas ursprung, från de uråldriga qvevri-vinerna i Georgien till moderna experiment i Europa och USA. Du får tips på hur du bäst kombinerar orangevin med mat, recensioner av spännande viner och rekommendationer på var du kan köpa dem. Dessutom delar vi med oss av intervjuer med vinmakare, analyser av aktuella trender och inspiration till nästa vinupplevelse. Oavsett om du redan är ett fan av orangevin eller nyfiken på att prova för första gången, är Orangevin.se din ultimata guide. Vårt mål är att göra denna vinvärld mer tillgänglig och inspirerande för alla som uppskattar genuint hantverk och komplexa smaker. Följ med på resan och upptäck varför orangevin är så mycket mer än bara en trend – det är en smakupplevelse utöver det vanliga!

Ämnen

Annons Armenien Australien Bubbelvin Cap Classique Dekantering Druvspecifika vinglas Frankrike Georgien Grekland Italien Lagring Ljudböcker Mat och orange vin Mousserande vin Naturvin Naturvinsbar Naturvinsrestaurang Orange vin Qvevri Slovenien Sommelier Spanien Svenskt vin Sydafrika Systembolaget Tjeckien Umami Vinbar Vinböcker Vincafé Vinfack Vinförråd Vinglas Vingård Vinkork Vinkällare Vinlagring Vinlista Vinpoddar Vinprovning vinresa Vinresor Vinupplevelse Österrike

Annons – Vinkylar

Vinkylar och vinlagringsskåp i varierande storlekar för att passa alla behov och garantera en säker och optimal vinlagring.
Visa vinkylarna

Kategorier

  • Gästbloggare
  • Orange Vin
  • Privatimport
  • Recensioner
  • Vinbarer
  • Vinbloggen
  • Vinfakta
  • Vinlagring
  • Vinländer
  • Vintips

Vad är orange vin?

Vita viner som skalmacererat under lång tid och fått en mörkare färg kallas orange vin. Ofta används amforor av lera för jäsning och lagring. Utbudet av orange viner ökar stadigt på Systembolaget i takt med att vinerna blir allt populärare bland de svenska vinälskarna.

Är det nytt med orange vin?

Historiskt förknippas orange vin främst Georgien där man började göra vin för 8 000 år sedan och förmodligen påminde det ursprungliga vinet om dagens orangea vin. Majoriteten av landets orangea viner kommer idag från regionerna Kakheti och Imereti. Druvan som används är den lokala rkatsiteli och jäsningen sker i stora lerkärl som kallas qvevri.

Vad är naturvin?

Ekologisk odling, handskörd och minimal påverkan i vineriet är centrala inslag i tillverkingen av naturviner. Utöver det används vildjäst samt obefintlig eller liten mängd sulfiter. I sortimentet hos Systembolaget finns det ett stort antal naturviner. Vanligast är att den information presenteras under rubriken övrigt ned en formulering i stil med “Producenten anger att detta är ett naturvin”.
©2025 Orange vin