En kväll med orange vinprovning

En kväll med orange vinprovning

2022-04-27 Gästbloggare 0

Gästinlägg

Jag har länge varit intresserad av orange vin. Jag läste om det för ett tag sedan och sedan dess har jag velat prova det. Det görs tydligen av vita druvor som macereras med sina skal under en period, vilket ger vinet sin djupa orange färg. Jag var spänd på att prova det och bokade därför tillsammans med några vänner in mig på en vinprovning.

Förutom provning av viner bjöds det på mat från Georgien. Georgiens kök är unikt och varierat, med influenser från Mellanöstern, Europa och Asien. Några vanliga rätter är khachapuri (ett ostfyllt bröd), khinkali (dumplings) och lobio (böngryta). Maten i Georgien är enkel men hjärtlig, och den kommer garanterat att göra dig nöjd. Om du någon gång får chansen, se till att prova något av den utsökta maten som Georgien har att erbjuda!

Det första vinet vi bjöds på Rkatsiteli Qvevri som är ett av få orange vin som finns i systembolagets ordinarie sortiment. Qvevri är ett lerkärl som används för att göra traditionellt georgiskt vin. Vinet tillverkas genom att vita druvor jäser med skalet på under en viss tid, vilket ger vinet dess djupa orange färg. Qvevri-vinet är ett unikt och läckert vin som definitivt är värt att prova om du får chansen. Vinet har en rik och jordig smak och är perfekt att avnjuta en varm kväll. försök!

Därefter provade vi Bassermann-Jordan Grauer Burgunder S Orange Trocken, Winiveria Khikvi och Makashvili Khikvi. Alla viner var intressanta och trevliga, men Rkatsiteli Qvevri var definitivt min favorit. Det var det perfekta vinet att njuta av till maten!

Kommer absolut att dricka mer orange vin framöver!

/Peter

Relaterade inlägg
Gästkrönika

Jag hade alltid drömt om att resa till Italien och utforska landets viner och kulinariska kultur. Så när jag fick Read more