Böcker om orange vin
Tips på vinböcker
I takt med att orange vin blir allt populärare kommer det ut böcker som handlar om vinets historik, kultur och passande recept. En del av böckerna hamnar uteslutande om orange vin men de flesta är mer generella i sin inriktning. Har du tips på vinböcker så kontakta oss gärna så att vi kan komplettera listan.
Vin med ny adress
Vinvärlden växer så det knakar. Nya vinländer, regioner och odlingsplatser gör att gamla vinatlas borde ritas om för att göra plats åt Fuji-berget, Sussex, Teneriffa och Österlen. En ny generation vinmakare söker sig utanför gränserna i jakt på nya uttryck, samtidigt som klimatförändringar och tillverkningstekniker gör vinodling möjlig på exotiska platser. De nya adresserna har mycket att leva upp till. På vissa platser har det gjorts vin i flera tusen år utan att de har uppmärksammats för det. Men för de flesta är pappret blankt och paletten full.
Titel: Vin med ny adress : Yarra Valley, Georgien, England, Tjeckien & Slovakien, Swartland, Kanarieöarna, Adelaide Hills, Grekland, Japan, Sverige
Författare: Alf Tumble
ISBN: 9789127169241
Språk: Svenska
Utgiven: 2020
Förlag: Natur Kultur Allmänlitteratur
Antal sidor: 185
Nyfiken på naturvin
I vinboken Nyfiken på naturvin kan du på 217 sidor läsa om allt behöver veta om de orange viner som framställs utan skadliga gifter och onödiga tillsatser. Förutom orange vin skriver Mats-Eric även om röda, vita, rosé och bubblande naturviner.
- Titel: Nyfiken på naturvin
- Författare: Mats-Eric Nilsson
- ISBN: 9789177751250
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2020
- Förlag: Ordfront Förlag
- Antal sidor: 219
Blå berg, Grön mat, Orange vin: recept och berättelser från Georgien
Det rika georgiska köket, och de unika orangea kvevrivinerna har fått internationell uppmärksamhet under de senaste åren. I den här boken utforskar Anastasia Lundqvist och Charlotte Pruth Georgiens unika och kulturarvsklassade 8000-åriga tradition att tillverka orange naturvin i kvevriurnor. Följ med på en ovanlig matresa genom Europas sydostligaste utpost och möt maträtter och viner du aldrig tidigare provat. Du möter ostmakarna, khachapuri-bagarna, marknadsmadamerna och naturvinsproducenterna som alla bidrar med sina recept, historier och en och annan skröna.
- Titel: Blå berg, Grön mat, Orange vin: recept och berättelser från Georgien<
- Författare: Anastasia Lundqvist och Charlotte Pruth
- ISBN: 9789151931074
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2019
- Förlag: Popkult Förlag
- Antal sidor: 301
Amber revolution: How the world learned to love orange wine
Amber Revolution är världens första bok som berättar den fullständiga, glömda historien om orange vin och dess moderna kamp för att få acceptans. Det är en berättelse om förlorad identitet, kampen för överlevnad och banbrytande vinmakare från Kaukasus till Adriatiska havet. Vita druvor lämnas i kontakt med skalet i dagar, veckor eller månader under jäsning, vilket skapar fantastisk komplexitet, ovanliga aromer och intensiva smaker. Den utökade hudkontakten ger dessa viner djärva bärnstensfärgade, röda eller orange nyanser. Tekniken är gammal, men hypen är ny och växer snabbt. I boken presenteras 180 av de bästa producenterna från 20 länder över hela världen och är full av all information du behöver för att hitta de bästa orangevinerna över hela världen samt tips om hur du kan köpa, njuta, matmatcha och åldra dem.
- Titel: Amber revolution: How the world learned to love orange wine
- Författare: Simon J. Woolf
- ISBN: 9781623719661
- Språk: Engelska
- Utgiven: 2018
- Förlag: Interlink Books
- Antal sidor: 300