Vilka vinglas passar för orangevin?

Vilka vinglas passar för orangevin?

2022-08-30 Vinbloggen 0

Rätt vinglas förhöjer upplevelsen av vinet

Rätt vinglas för rätt vin är viktigt eftersom det påverkar din upplevelse av vinets smak och doft. Fel glas kan få ett bra vin att smaka dåligt, och fel vin i ett bra glas kan också få det att smaka dåligt. Ett bra vinglas ska så klart vara gjort av glas som är klart så att du kan se vinets färg, och det ska vara format så att vinet kan virvla runt och frigöra sina smaker. För vita och röda viner finns det specialanpassade vinglas för alla populära druvor och vinstilar men för de orangea vinerna ligger glastillverkarna inte alls lika långt fram. Det finns därmed få anpassade glas för orange vin men de flesta vi pratat med rekommenderar de större vitvinsglasen för att få ett glas som passar vinet.

Populära tillverkare av vinglas

    • Riedel har tillverkat vinglas sedan 1756 och har ett högt anseende bland vinälskare världen över. Många anser att Riedels vinglas är de absolut bästa och deras stora utbud gör att det går att hittar ett glas som passar alla smaker och vinstilar.
    • Zalto från Österrike är ett familjeföretag som skapat glas av hög kvalité i sex generationer.
    • Kosta Boda är ett av världens främsta varumärken inom glas och glaskonst. Teknik och känsla har förfinats i hjärtat av Smålands skogar ända sedan 1742 och de tillverkar vinglas av bra kvalité.

 

 

Relaterade inlägg
Hitta Orangevin på Systembolaget

Att hitta de orangeviner som finns hos Systembolaget är inte helt enkelt då det inte finns en egen kategori för Read more

Vinlådor med orange vin

Sammanställning på utbudet av vinlådor på Systembolaget som helt eller delvis innehåller orange vin.

Orange vin för lagring

Liksom med vita och röda viner så passar vissa orange vin bättre för lagring i din vinkällare. Här listar vi Read more

Orange vin från Italien

På den italienska halvön har man odlat vin i tusentals år och det äldsta fyndet av vinkärl i Italien daterar Read more